Ember alkotta pokol: SZÍRIA

Megérte Oroszországnak a szíriai katonai beavatkozás?

2018. június 14. 22:15 - EXTREMEEDITION

headerrusyr-v1.jpg

2015.szeptember.30-án Oroszország kilépett az addigi árnyékszerepéből és az orosz hadigépezet a szíriai konfliktus megkerülhetetlen tényezőjévé vált egyetlen nap leforgása alatt. Az elhúzódó harcok miatt lassan kivérző szír hadsereget az összeomlás széléről húzta vissza a szövetségesek hadba lépése, de az évek múlásával már közel sem biztos, hogy az előzetesen kitűzött célok elérése a háború lezárta felé közeledve ténylegesen megtérül.

differentator_output_v2.png


Megérte Oroszországnak a szíriai katonai beavatkozás?


Gazdaságilag


A háborúskodás nem olcsó dolog, ez köztudott. Az Orosz Föderáció csak a 2016-os évre 2 milliárd dollárnyi (140Mrd) rubelt irányzott elő a katonai műveletekre. A Kreml hivatalosan nem adott és ad ki információkat a szíriai hadi kiadásokról, de napi 4-8 millió dollárral számolva nagyjából reális képet kapunk a kiadások mértékéről.


Az egyre gyarapodó nemzetközi szankciók és a történelmileg alacsony olajárak nagyon erősen érintik az orosz gazdaságot, közvetlenül eredményezve, hogy 1998 óta első ízben drasztikus mértékben csökkenhettek a GDP arányos hadi kiadások, szakértők szerint olyan 20%-kal. Nyilván ennek okai között nem kizárólagosan a közel-keleti beavatkozás, az ukrajnai konfliktus is jelentős mértékben okozója ennek. Külön kellemetlen a csökkenő büdzsé, hogy a minden más ország növeli az ilyen irányú kiadásait, így 2018-ra már Szaúd-Arábia is lehagyta az oroszokat a katonai költekezés tekintetében. Az ilyen jellegű kiadásokat valamelyest ellensúlyozza, hogy a szír kormány több olaj és gázmező és finomító használati jogát átadta a szövetségesének, mintegy cserébe a támogatásukra elégetett rubel-milliárdokért, illetve az ország Ba'athista irányítás alatt lévő részein az újjáépítéseket is orosz konzorciumok fogják végezni busás haszonnal (nem mintha a nyugati világ részt akarna vállalni ebben a projektben, nekik ott van / lesz Irak).

belleraind.jpgA Belleramoun Ipari Negyed romjai Aleppóban (2017, REUTERS / Omar Sadanaki)


Az orosz lakosság többsége ugyan támogatja az Iszlám Állam és hasonló terrorszervezetek elleni harcot a térségben, azonban Assad elnök hatalmon tartását már közel sem tartják ennyire fontosnak, mely a harcok lecsengését követően igencsak rombolhatja a közhangulatot. Érdemes megemlíteni, hogy az orosz társadalom 17-20%-a él szegénységben messze a létminimum alatt és a csillagászati kiadások egy tőlük több ezer kilométerre folyó háború miatt nem ad sok boldogságra okot, főleg úgy, hogy élénken él a lakosság emlékezetében az afganisztáni beavatkozás és annak eredménye.


Mivel főleg a Wagner és hasonló PMC-k kötelékében harcolnak orosz katonák Szíriában, ezért az orosz kormánynak az ilyen személyi veszteségeket nem kell nyilvánosságra hozniuk, szemben a hivatásos orosz hadsereg egységeivel. Azonban a temetéseket már nem tudják eltitkolni, így a hivatalos kormányzati nyilatkozatokat cáfoló, folyamatosan növekvő veszteségek híre egyre inkább terjed a köztudatban.


Geopolitikailag



A közel keleti térségben a közvetlen orosz jelenlét nem igazán volt jelen Afganisztán óta, nem úgy, mint Irakban, Afganisztánban és a túloldalon Izraelben (mint szövetségesek) az ellentábort képviselő NATO erők (~USA főképp). A szíriai polgárháború kitörése idővel szinte valamennyi országot belerángatta a konfliktusba, beleértve az egyébként csak egy Földközi-tengeri kikötővel rendelkező oroszokat is. A szír Tartus város mellett lévő orosz katonai kikötő és támaszpont mindig is fontos szerepet töltött be, mivel itt állomásozik az oroszok földközi tengeri flottája, illetve a 2015 óta a közelben kiépített Khmeimimi Katonai Reptér is, mely szír tulajdonban van, de a szövetségese használja ingyen és korlátlanul. Assad elnök megsegítése rendkívüli mértékben tovább rombolta Oroszország amúgy sem túl jó renoméját világpolitikai szinten, mely az ukrajnai konfliktus miatt már amúgy is jelentősen megrogyott.


A háborúba lépést követő 2 év gyakorlatilag másról se szólt, hogy a Putyin vezette Oroszország milyen zseniálisan kormányoz a Szíriai konfliktus háborgó tengerén, megszégyenítve az amúgy se acélos amerikai külpolitikát. Azonban ez alatt a "dicsőséges" két év alatt végig intő jelek sorozata tűnt fel, jelezvén, hogy az oroszok nem mernek megtorolni még közvetlen sérelmeket se: 2015.november.24-én a Török Légierő lelőtt egy orosz Su-24-es gépet a Szír - Török határ vitatott szakaszán. A rettegők szokásosan harmadik világháborút vizionáltak, de végül az oroszok nagy keményen csak gazdasági (főképp turisztikai) szankciókkal válaszoltak. Ez egyfelől racionális döntés volt, mert egy gép miatt fegyveres konfliktusig eszkalálni a helyzetet a NATO 2. legnagyobb hadseregével rendelkező törökök ellen nem éri meg, főképp úgy, hogy hosszú távon egy értékes szövetséges is lehet a törökök NATO-tól való távolodása miatt. Másfelől azonban gyengének mutatta az oroszokat a nemzetközi színtéren, ellenben Erdogannal, akit az egekig magasztaltak a török szuverenitás megvédése okán.

sochi.jpg

Hassan Rouhani (iráni elnök), Vlagyimir Putyin (orosz elnök) és Recip Erdoğan (török köztársasági elnök) Szocsiban (2017.november, REUTERS / Mikhail Metzel)

A csituló polgárháborús helyzet, az egyre inkább visszaszoruló és háttérben húzódó ISIS egy minden háborút jellemző reakciót váltott ki: mikor az ellenség legyőzése már biztos, mindenki a lehető legtöbb / legjobb területek megszerzését tűzi ki célul. Ez a reakció itt se maradt el, rengeteg kisebb-nagyobb konfliktust eredményezett az amerikaik által támogatott SDF / szövetséges arab törzsi erők és a szír kormányerők közötti határvonalat jelentő Eufrátesz partjain. Mivel az előbbi koalíció birtokolja Szíria legnagyobb gáz és olajmezőit, nem hiába próbálták meg az orosz Wagner PMC egységei a szír hadsereggel közreműködve megszerezni Deir ez-Zor környékén az érintett mezőket, mely támadást végül az amerikai légierő akadályozott meg. Itt látszódott meg először, hogy amíg közvetlenül nem az orosz hadsereget éri a támadás, addig Putyin nem mer nagyobb konfliktust bevállalni a nyugati erőkkel, még akkor se, ha orosz zsoldosok százai haltak meg Szíriában az amerikai légierő bombázásában. Ez is egy jel volt, mely a douma-i gáztámadást követő amerikai megregulázást jelentő csapássorozat folyamán végképp be is bizonyosodott: Oroszország nem mer semmilyen szinten kockáztatni, legyen szó a térség leghűségesebb szövetségeséről (Assad) vagy a szövetséges iráni / libanoni erőkről (akiket heti szinten bombáz az izraeli légierő Szíriában), ellenben az amerikaiakkal, akik szó nélkül lebombázták a még lőtávolban se lévő szír kormányerőket al-Tanfnál és DeZ környékén is, ha csak egy kis veszélyt jelentettek rájuk vagy a szövetségeseikre.


Tehát míg a konfliktusba belépés és az azt követő évek az oroszok sikeresnek mondható külpolitikájáról szólt, addig az utóbbi 1-1,5 év már ennek a kifelé mutatott erőpolitikának az összeroppanásáról, a térség folyamatait befolyásoló és részben kontrolláló szereplőjéből egy alárendelt szereppé silányult le. Ennek az átalakulásnak rengeteg oka lehet: szankciók eredményeképpen rogyadozó orosz gazdaság, a közel-keleti jelenlét egyre inkább kétes megtérülése, a nem teljesen irányítható szövetségesek és ezek orosz érdekszférákat is érintő lépései.


Ugyanakkor az eredetileg kitűzött cél - a szír kormány megmentése az összeomlástól - sikeres volt. Az SDF és TAF / TFSA által uralt területekről végképp lemondhatnak, azonban az FSA által birtokolt Idlib, As-Suwayda és Daraa tartományok még megszerezhetőek katonai úton. Nem utolsó szempont az sem, hogy az orosz támogatással kiképzett és felfegyverzett szír hadsereg a harcok előtti állapotához képest most tele van harcedzett és jól felszerelt katonák tömegeivel, mely nem kis aggodalmat vált ki többek között Izraelből.


Katonailag


Nem az oroszok lennének az elsők, akik egy katonai konfliktus szereplőjeként a hadseregük erejét fitogtatnák, illetve az eddig éles körülmények között be nem vetett eszközöket tesztelnék. Többek között bevetették a haditengerészetük díszének számító Admiral Kuznyecov repülőgép hordozót 2016-ban, a Fekete-tengerről és a Földközi-tengerről lőtték nagy hatótávolságú Kalibr rakétákkal az ISIS-t, bevetették a PAK FA T-50 (Su-57) ötödik generációs vadászbombázójukat (melyet a technológiai és pénzügyi kudarc fizikai manifesztációjának számító F-35-ös ellenfelének szántak). A T-14 Armata maradt egyedül otthon, mint ezidáig nem bevetett új generációs fegyver. Jó pár T-90-es harckocsit és hasonló kaliberű hadifelszerelést adtak a térségben harcoló szövetséges erőknek, valamint a nem túlzottan hatékony szír helyett teljesen saját kiképzésben részesítették az újonnan felállított 5. hadtest egységeit.

s400.jpgS-400-as légvédelmi rakétarendszer szállító és indító járműve (Sputnik)

A hadakozásnak természetesen nem csak a tesztelés volt a célja: a nemzetközi fegyverkereskedelem is jelentősen fellendült és az oroszok igencsak profitálnak ebből: az S-400-as rendszerek vásárlására már bejelentkezett Katar, Törökország és még a proxy-háborúban álló Szaúd-Arábia is. De hasonlóképp megnövekedett a kereslet a harckocsik és egyéb haditechnológiák iránt is.


Az orosz különleges erők részt vettek Palmyra felszabadításában is, ahogy sok egyéb fronton is. Hivatalosan 89 hivatásos orosz katona vesztette életét a szíriai hadműveletben, ebből rendkívül sok a tüzérségi támadásban illetve aknára futásban elhunytak száma. 2018.júniusában Putyin megerősítette, hogy az orosz katonai jelenlét hosszú távon tényező lesz a térségben, nem terveznek csapatkivonást Szíriából.

 

TL;DR:

 

  • Az orosz beavatkozás elsődlegesen nem gazdasági, hanem politikai megfontolás eredménye
  • A hadi kiadásokkal túlvállalja magát Oroszország és ennek jelei a csökkenő GDP-arányos katonai kiadásokban már jelentkezik
  • A szír kormányzat megmentése sikeres volt és még további területek visszaszerzése is lehetséges forgatókönyv számukra
  • A kezdeti sikeres éveket követően Oroszország a térség külpolitikáját irányító szerepét egyre jobban elvesztette, mikor nem tudtak / mertek felvállani nagyobb konfliktust az ellen oldallal
  • A fegyverkereskedelem nagymértékben felpörgött, jelentős bevételeket hozva az orosz államnak, valamelyest ellensúlyozva az alacsony olajárak miatti kiesett bevételeket

 

Folytatása következik: Megérte az Egyesült Államoknak / NATO-nak a szíriai katonai beavatkozás?
Megvizsgáljuk ezt az újgenerációs hidegháborús konfliktust a nyugati világ szemszögből is.

 
Felhasznált források:

  • http://orient-news.net/en/news_show/96692/Costs-of-Russian-intervention-in-Syria-grew-to-million-a-day-from-mid-Nov---Bloomberg
  • https://www.vedomosti.ru/politics/articles/2017/07/20/724737-yabloko-voinu
  • http://time.com/5229691/syria-trump-putin-saudi-arabia/
  • https://www.reuters.com/article/us-military-spending/russian-military-spending-falls-could-affect-operations-think-tank-idUSKBN1I24H8
  • https://www.aljazeera.com/indepth/features/2017/09/russians-care-syria-170928110745906.html
  • https://www.aljazeera.com/news/2018/06/putin-russia-military-stay-syria-long-term-180607192645484.html

 

--EX

 

differentator_output_bottomv4.png

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://manmadehell.blog.hu/api/trackback/id/tr9814048636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2018.06.15. 20:10:06

Megállította a zsidó-usa nyomulást a térségben, Iránt pedig helyzetbe hozta.

Ursus Arctus 2018.06.15. 23:24:34

Nem biztos, hogy EDDIG megérte. Az igen, hogy az orosz GDP jelentős részét adó hadiipar profitált a szíriai beavatkozásból, hisz rengeteg harci eszközt tudtak eladni (sok cuccuk itt debütált először és nyert nyilvánosságot, miközben felhívták a figyelmet: "ilyenünk is van, eladó") Ugyanakkor rengeteg pénzbe is került katonáik bevetése és az infrastruktúra ott tartása (oda szállítása). Viszont hosszú távon megérheti nekik, mert ha elérik, hogy a szíriai tengerpart egy hozzájuk lojális személy (vagy klán) kezén maradjon az orosz kikötőkkel, támaszpontokkal, érdekeltségekkel együtt, akkor részesülnek mindennek előnyeiből, a kereskedelmi kapcsolatokból, a térségre gyakorolt tartós befolyásukból és nagyhatalmi szerepükből.

Monster 2018.06.16. 00:47:56

Hogy megérte-e, az nem nagyon lehet kérdéses, hiszen ha nem lépik meg és Asszadot letaszítják trónjáról, az orosz kikötő ugrott. De azért persze igyekeznek tesco gazdaságos módon csinálni, ezért is használnak jellemzően hagyományos ("buta") bombákat, és ezért is tartózkodtak a nagyobb létszámú orosz szárazföldi alakulatok bevetésétől. Mondjuk úgy, hogy pénzügyileg olyan nagyon nem vágta őket földhöz a beavatkozás, ugyanakkor stratégiai szempontból a nyereség óriási.

czerka 2018.06.16. 01:11:09

@Éhesló: Izrael nincs megállítva. Bármikor csapást mérhet bárhol a Közel-Keleten. Az USA sincs megállítva.
Oroszország nyert, hisz a szövetségesét megmentette, a tengeri kikötőt biztosította. Irán nyert az ügyön, sok ezer afganisztáni siíta zsoldost áldozott fel (nem irani polgárokat), de most is jelen van Szíriában, ez volt a céljuk.
Aszad is nyert, hisz még a nyakán van a feje, bár az országa romokban hever.
A törökök is nyertek, odavertek az oroszoknak. És nem lett semmi következménye. Bevonultak Észak-Szíriába és semmi következménye nem lett. Erdogan erősebb, mint valaha.

A kurdok szívtak az egész háborúban.
A szír ellenzék és dzsihádisták is el lettek verve.

kolompar lole 1113 2018.06.16. 07:26:44

@Éhesló: Mit állított meg??? Azt az USA-t, amelyik akár az álruhás ruszkikat is szarrá bombázza ha kell, miközben azok fülüket-farkukat behúzva lapítanak? Vagy Izraelt, aki napi szinten fegyelmezi a migráns iszlámgeciket? El vagy te tévedve! A ruszkik csak a tükör előtt feszengenek egy kicsit, leginkább saját maguknak (Putyin az erős elnök imázzsal szokta nyerni a választásokat), meg netán pár olyan közép-balkáni félázsiai diktatúrának, mint a miénk. Itt, ahol a seggünk kilóg a gatyából, még ez is lehet nagy szám, máshol már nem. A ruszkik csak atomban számítanak nagyhatalomnak, hagyományos erőben sima középhatalom mint a törökök, irániak.

kolompar lole 1113 2018.06.16. 07:30:02

@czerka: A kurdok is nyertek, mert az őket irtó vadállat ISIS-hez képest Asszad még mindig jobb, lehet vele tárgyalni. És most van terület a kezükön, mégha nem is hívhatják kurd államnak.

nts 2018.06.16. 07:55:09

A történetben még lehet néhány csavar. Például mi lesz azokkal a felkelőkkel/iszlamistákkal, akiket Szíria más területeiről kiostromoltak, és akket Erdogan Észak-Szíriában gyűjtöget. Alakítanak egy hippi kolóniát? Vagy mi? Nagy részük még csak nem is szír. Több tízezernyi emberről van szó nem messze Európa határaitól. Az tény, hogy Aszad diktatúrája rendkívül kegyetlen (ez egy rendkívül enyhe kifejezés), de nem voltak az országban szélsőséges iszlamisták, terroristák sem jöttel onnan Európába.
Vagy mi lesz, ha a kurdok által elfoglalt területeken választásokat tartanak (mégicsak demokraták támogatják őket), és nem egy kurd párt nyer?

midnightcoder2 2018.06.16. 08:33:55

Bezzeg az amcsiknak megérte, elvégre a migrik Európában landolnak, azt meg, hogy közben nyomortanyává változtattak egy addig a térséghez képest viszonylag elviselhető közel-keleti országot, ki nem szarja le. A lényeg, hogy az amcsi olajvállalatoknak meglegyen a rendes éves bevételnövekedése.

Buenos Aires 2018.06.16. 08:35:04

@kolompar lole 1113: Érdemes az orsz beavatkozást az USA iraki háborújához hasonlítani. Ott több száz, esetleg ezer milliárd dollár elköltésével, kb 5-6000 amerika katona és 1 millió iraki halálával járó beavatkozás után egy szarkupacot hagytak maguk után, amiből felemelkedett az ISIS. Az oroszok pénzben és emberéletben ennek az 1-2%-át használták el, de stabilizálták a megválasztott kormányt és jó eséllyel megnyerik a háborút. Irak kormánya USA szövetséges lesz? Nem. Szíria kormánya Oroszország szövetségese lesz? Igen.
Lehet fikázni Putyint, de azért az a truváj, mikor valaki az erősen korlátozott erőforrásokból hozza ki a legtöbbet.
Ja, még valami: azért februárban egy izraeli F-16 csak lepottyant egy felújított 40 éves ócskavas által, azóta az ISAF csak Libanon felett nagyon bátor mely országnak konkrétan nincs légvédelme. Még.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.06.16. 08:35:48

Az egész világnak megérte hogy beavatkoztak az oroszok.
Ha nem teszik, akkor az ISIS még javában tombol világszerte Szíriai központból irányítva.

Az úgynevezett Szíriai ellenzék, az Obama kormány bukása után (akiktől kapták a felszerelést és kiképzést) egy az egybe átálltak immár elplezetlenül az ISIS tesójához, az Al-Kaidához.

jágör68 2018.06.16. 08:56:18

@Monster:
Jaja itt vannak a hagyományos "buta" bombáid :DDD

www.youtube.com/watch?v=jh-ALjytWtA

3000 km hatótávolság (hivatalosan), utolsó fázisban szuperszonikus fölé gyorsuló cirkálórakéta

Persze, hogy megérte. Európának is, Oroszországnak is.
Kevésbé a "mérsékelt fegyveres lázadók"at támogató USA, ISISrael és Szaúd Árábiának, akik ezekkel akarták destabilizálni Oroszországot és kaukázusi szövetségeseit.

czerka 2018.06.16. 09:22:11

@jágör68: @Rettegek mert ballib vagyok: @midnightcoder2: a háború legnagyobb vesztese Európa, ahova a háttérhatalom, az amerikai, török, szír, német bábjaikat használva benyomott kétmillió iszlámistát menekültnek álcázva. Szíriát újjáépíthetik, talpra állhat, feloszthatják, Aszad családja uralkodhat tovább orosz támogatással, de ugyanúgy iszlámista ( esetleg lesz síita-alavita rész és szunnita rész) ország marad, mint eddig volt.
Európa arculata viszont örökre megváltozott, és már sose lesz olyan, mint volt. A háttérhatalom elérte célját.

2018.06.16. 09:43:54

Ha siíta kézben tudják tartani a szunnita gázvezeték útját, akkor megérte.

czerka 2018.06.16. 09:45:45

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója: síita lesz az nem siíta! Legalább magyarul tudjuk már leírni bammeg

2018.06.16. 09:51:10

@czerka: Tudod mit? Legyen akkor szkíta. A gázvezeték meg szemita. :)

Józsi01 2018.06.16. 09:57:21

@kolompar lole 1113: Sajnos a gyűlöleted elvette a józan eszedet. Ilyen gyűlölettel nem lehet érvelni. Igen is megállította az uSSa-t és Israelt is. Eddig Israel napi szinten bombázott és rakétázott Szír kormányeőket szír területeken. Most emg már csak Libanonból mernek rakétákat kilőni, de azoknak is a 90-95%-át a még nem is olyan acélos szír/iráni légelhárítás leszedi. Folyamatosan fejlesztik ez a haderőnem ágat is. Még 2 év és nem nagyon tudnak majd agressziót elkövetni az ISraeli seregek. Az uSSa pedig először egész észak szíriára, majd a déli olajmezőkre is rá akarta tenni a kezét, oszt ezeket bukta és maradt amiről a fenti cikk is ír.

Józsi01 2018.06.16. 10:00:08

@Buenos Aires: Nagy egy józan hang, akit nem a gyűlölet fűt. Mint sajnos jó pár embert itt. A legszebb, hogy van közöttük olyan elmebeteg is aki még egy jó adag magyargyűlöletet is bele tudott szőni. :-DDD

CSOKKI MÁLNA 2018.06.16. 10:11:58

A külpolitikai előnyökön túl belpolitikailag is megérte. Egységesebbé, eltökéltebbé tett az orosz nemzetet.

CSOKKI MÁLNA 2018.06.16. 10:13:32

@midnightcoder2: Hát igen. Ha nincs ez az elvetélt CIA projekt, ma talán Hillary az elnök. Túltolták kicsit a liberáltak. Ennek a levét isszák Európában és az USA-ban is..

CSOKKI MÁLNA 2018.06.16. 10:15:14

@Monster: Azért a Kalibr robotrepülőgépek szépen célba találtak, pedig a Kaszpi-tengerről indították őket..

Buchhalter 2018.06.16. 10:24:36

@czerka: Erdogan erősebb mint valaha??? Te se vegyél fel hitelt mert nagyon megjárnál! Erdogan gyakorlatilag a csőd szélére kormányozta az országát.A török líra a felét se éri a 2014-es szinthez képest. Dollárban van eladósodva nyakig aminek hamarosan az lesz a következménye mint Európa gyengébbik felének a svájci frank hitelek.Ha a Fed elkezd kamatokat emelni 1%-nál 10-15 %-kal fog emelkedni a dollár alapú hitel kamata. Erdogan és bandája elijeszti a befektetőket .Nincs jogbiztonság,óriási a korrupció és a több frontos háború lassan elemészit az ország összes pénzügyi tartalékát.Harcol Észak-Írakban,Szíriában és Törökország egész területén a Kurdok ellen.Akadékoskodik Ciprussal és Görögországgal is. Szaúd-Arábia és Irán nem nézi jó szemmel,hogy regionális megmondó állammá akar válni. Az Oroszokat meg kár lenézni : szép lassan nyomulnak vissza az elvesztett területeikre és befolyási övezeteikbe. Szerinted Ukrajna valaha vissza fogja kapni a Krímet ,vagy az elszakadt 2 szakadár régiót? Ráadásul Odessza kérdése se zárult le( fontos kikötő város és a lakosság 40% orosz nemzetiségű). Megszállta Moldova 1/3-át már vagy 20 éve és senki semmit se tett ezért.Grúziából is kicsipegetett egy kicsit. És ki tudja hogy hány 100 amerikai zsoldos ,katona és ügynök hagyta ott a fogát Szíriában és Ukrajnában ,amit persze igyekeznek eltitkolni.Az Oroszokat nem szabad félvállról venni.

Kánikula 2018.06.16. 10:27:10

@Buenos Aires: ja csak az oroszok aszad mellett, az amik meg szaddam ellen mentek harcba. nagy különbség, hogy a regnáló kormány ellen vagy mellett avatkozik be egy ország.

Sajnos ez a "segítünk" még annyira nem jött be nagyon se usa-nak sem a ruszkiknak.

Bicepsz Elek77 2018.06.16. 10:29:14

Soros Gyugyesz jol fizeti az ilyen cikkeket!

Megerte a 2003-as iraki haboru? Hatalmas allamadossagot okozott. Eredmenye az anarchia, Isis stb.
Megerte a franciaknak, olaszoknak, angoloknak Kaddhafit elmozditani? Jottek a hatalmas migranstomegek..
Megeri az USA nak evi 5-10 milliarddal penzelni es felfegyverezni I.raelt? Nem eri meg.

S=klogW 2018.06.16. 10:30:56

Hagyjuk már ezt az agit-prop hazudozást!

Természetesen megérte!

Nem a nyereség, hanem az elkerült veszteség szempontjából.

StanLee · https://newsroll.net 2018.06.16. 10:32:23

Engem erdekelne, hogy mi a helyzet ugy osszessegeben veve most Sziriaban. 2015 vegen es 16-17-ben is azert a magyar sajto is, de a nemet meg meg tobbet irt az ottani esemenyekrol. A "menekultvalsag" lenyugvasaval egyre kevesebbet lehet olvasni arrol, hogy mi van ott. Marmint van meg ISIS vagy mar minimalis veszelyt jelent? Sziriaban mindenhol haboruznak es egymast olik, vagy vannak reszek, amiken bizonyos szintu nyugalom allt be?

En emlekszem mondjuk meg arra, hogy amikor a jugoszlav haboru volt a 90-es evekben, Vajdasagba jartunk at, mert ott bizonyos merteku nyugalom volt, ok, nalunk is lakott egy ideig egy sorozas elol elmenekult srac, de a szulok ott maradtak.

Vagy a nagycsomo szir menekult Nemetorszagban csak kamu menekult, mondjuk nem tetszik nekik az Assad kormanyzasa? Mert akkor Mo-rol is eljohetne a fel orszag Nemetorszagba, mert rosszul erzik magukat Orban miatt es menekult statuszt kellene nekik adni. Persze nem kinoz es ol meg senkit a magyar kormany titkosrendorsege, de a nagycsomo szirnek itt Nemetorszagban is hasonlo a besorolasa, nem igazi menekult.

Szoval hol van a mostani sziriai helyzetrol egy objektiv osszefoglalo, ami leirja, hogy milyen az elet ott most? Es nem ilyen egyeni negativ sorsok erdekelnek, hanem ugy ossztarsadalmi szinten.

Bicepsz Elek77 2018.06.16. 10:38:47

@StanLee:
Nem a szir menekultek okozzak a problemat! Egesz Sziria volt kb 15-20 millio ember. Afrika viszont evi 10 milllio fovel szaporodik. Es most ok fognak jonni folyamatosan a joleti allamok fele(+pakik, afganok stb.). Evrol evre milliok. Akik mar bejutottak kuldenek haza penzt es jonnek a rokonok is!
A neokohnoknak nem tetszik Assad, mert miatta nem tudnak a zavarosban halaszni. Ezert b.zeraljak Trunot, hogy folyamatosan bombazzon.

EXTREMEEDITION · https://www.facebook.com/manmadehellblog 2018.06.16. 11:12:02

@Bicepsz Elek77: Nem, a cikkért sajnos még mindig nem küldte a pénzt Gyurka bá... Ezen cikk következő része a tervek szerint az Egyesült Államok / NATO szempontjából vizsgálja meg a helyzetet, nagyjából hasonló szempontok alapján, de a fókusz továbbra is a jelenkori Szíria és nem Irak vagy Líbia.

@StanLee: Amikor a Kelet pályaudvarnál táboroztak a migránsok voltak hírek kisebb összetűzésekről a szírek között, mivel az egyik csoport Assad-ot támogatta, a másik oldal pedig nem. Az biztos, hogy a szír hadsereg kötelékéből rengetegen dezertáltak.

Amit tudni lehet a szír helyzetről, hogy a lehetőségeikhez képest elkezdték az újjáépítést, de ez a nagymértékben sérült / megsemmisült infrastruktúra miatt rendkívül nehezen megy. Aleppó keleti (anno felkelők által uralt) része illetve szinte teljes Rakka porig lett rombolva, de mégis áramlanak vissza az egykori lakók.

A szír kormány új lakhatási törvénye eléggé borzolta a kedélyeket, mivel az ingatlan birtokjogát 30 napon belül személyesen vagy közeli rokonuk által kell bizonyítani papírokkal, mely a Szírián kívül lévők esetében (dezertálókat beleértve) nyilván nem kivitelezhető. Ennek eredményeképpen rengeteg ingatlan fog új tulajdonba kerülni, melyről az állam dönt.

Az ország déli részén új hadműveletet készítenek elő a kormányerők, hogy Daraa-t és Al-Suwayda-t felszabadítsák. Mivel rengeteg katona felszabadult az enklávék felszámolásával (Ghouta, Yarmouk, Qalamoun), lehetőség nyílt hosszú évek után eltávra küldeni őket nagyobb mennyiségben.

Jakab.gipsz 2018.06.16. 11:45:57

Ez a Szíriai háború, senkinek sem jó !

Itt nem lesznek győztesek !

Ma amikor Armageddon mezeje körül, fakó lovasok nyargalásznak, nem ártana az ősi próféciákat, komolyan venni.

Halálosan komolyan !

És, az őseink üzenetének, a tartalmának a megértésére törekedni.

Azért mert a modernitás és a társadalmi fejlődést hirdető demagógok agresszív kommunikációja és média túlsúlya, elfedi azt a tényt, hogy a törzsi vallási dogmák alapján újjá szerveződtek, azok az ókori államok, amelyek egyszer már a kereszténység létrejöttét követően, a feledés homályába merültek.

Monster 2018.06.16. 11:53:20

@jágör68: Ne keverd a termékbemutatót a tömeges használattal... Kalibr-ből kilőttek 3 év alatt összesen kb. 100 db-ot, nem éppen ez volt a tömegesen használt fegyver. Hagyományos bombából naponta többet dobtak le.

Robur 2018.06.16. 13:09:15

Az oroszok nyertek, egy vég nélküli konfliktust. Ráadásul egyszerre kettőt(Kelet Ukrajna, Szíria).

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.06.16. 14:12:34

A válasz határozott igen.
Az Egyiptomból Törökországba futó gázvezeték utolsó szakaszának elkészültét sikerült megakadályozni (2011 óta áll az építkezés), ezért a 80 milliós Törökország továbbra is kénytelen orosz gázt használni.

jágör68 2018.06.16. 14:44:05

@Monster:
Volt ott még Kh- 55 és Kh- 101 levegő- föld cirkálórakéta is.
De egyébként is, szárazföldi támogatás nélkül (Irán, Hezbollah, Szír Arab Hadsereg) nem értek volna sokat a légicsapások sem. Komoly szárazföldi offenzíva is ment, orosz tanácsadókkal és különlegesekkel.

Egyébként a poszternek:

nem vonult vissza Oroszország minden alkalommal: amikor Huszein Obama bejelentette, hogy a légierő majd bombáz- Putyin közölte vele, hogy akkor lelőjük a gépeiteket, öcsi.
Meg is hátrált a Nobel- békedíjas, 2016 októberében.

StanLee · https://newsroll.net 2018.06.16. 17:43:16

@EXTREMEEDITION: Pont az ilyen tipusu hirkozlest hianyolom, ami arrol szolna, hogy habar vannak meg reszei Szirianak, ahol haboru van, ill. nagyon sok helyen iszonyatosak a korulmenyek, de az emberek lassan visszaternek es elkezdik ujraepiteni a lakhelyuket. Tudom, az ilyen hirek a sajtonak nem hirek, sot, a nemeteknel termeszetesen tovabb borzolna a kozhangulatot, hogy miert nem indult meg innen a szirek visszaaramlasa, hiszen nincs mindenhol haboru es azert nem mindenki az Assad kormany elol menekult, vagy eppenseggel meleg, vagy politikai hovatartozasa miatt kellett elhagynia az orszagot.

@Bicepsz Elek77: 2014 ota kb. felmillio szir menekultet vett fel Nemetorszag, a kovetkezo legnagyobb menekultkerelmezot kibocsato allamok Afganisztan, Irak, Iran. Az afrikaiak meg nem igazan jelentek meg a statisztikaban, ill. ok nem is hiszem, hogy nagyon kernenek menekultstatuszt, mert tudjak, hogy nem kapnak. Eleg szubjektiv velemenyem, hogy itt Munchenben es kornyeken az utobbi egy evben masszivan megnott az afrikaiak szama, elotte ugyanigy lathato volt a szirek es muszlimok megjelenese. Ahogy irom, ez szubjektiv, tehat a tomegkozlekedest hasznalva, ill. a varost jarva latszodik, hogy egyes reszeken az utazokozonseg nagyobbik resze afrikai vagy mondjuk muszlim, es bizonyos reszeken mint a feher hollo nem is lehet veluk talalkozni.

xclusiv 2018.06.17. 00:49:27

Khömm...
"Többek között bevetették a haditengerészetük díszének számító Admiral Kuznyecov repülőgép hordozót 2016-ban, a Fekete-tengerről és a Földközi-tengerről lőtték nagy hatótávolságú Kalibr rakétákkal az ISIS-t, bevetették a PAK FA T-50 (Su-57) ötödik generációs vadászbombázójukat (melyet a technológiai és pénzügyi kudarc fizikai manifesztációjának számító F-35-ös ellenfelének szántak)."

Kuznyecov - hány gépet is vesztettek, és mennyibők?
Kalibr - az úgy tűnik rendben van
PAK-FA - a bevetették barokkos túlzás, inkább csak átrepülték aztán meg haza. Amúgy az a gép még annyira sincs kész mint az F-35, és nem is lesz. Még hajtóműve sincs, India is kilépett a dologból, és ivánék se fogják nagy számban rendszeresíteni, lesz belőle pár századnyi mutatóba.

jágör68 2018.06.17. 08:22:39

@xclusiv:
Vesztettek kb 3- 4 repülőgépet és egy tucat helikoptert.
Mondjuk ez egy szíriai háború alatt nem sok.

Nincs szükség egyelőre a PAK- FA- ra, egy dogfightban a hagyományos vadászgépek- pl. Su- 27 simán elveri az F22- t ha kikerüli a radarját a rárepülő megközelítés alatt.
A lopakodó technológia hátránya a gép törzsében kialakított rakétatér, ami pár tizedmásodperces késéssel képes csak kilőni a rakétát, mintha simán a szárny alá lenne elhelyezve; így egy jobban képzett pilóta elavulttá teszi a fejletteb technológiát.
Mellesleg arról is panaszkodnak az amcsik, hogy túl sok F-22 adatot összegyűjtöttek már a ruszkik Szíriában.
És még csak ki se kellett lőniük egy db S- 400 rakétát sem, hogy létrehozzák a Killary és Husszein Obama által követelt NO FLY zónát...

xclusiv 2018.06.17. 19:07:36

@jágör68: Látom itt te tolod a ruszki propagandát. Reagálok, nehogy a kevbésbé képzett olvasók elhigyjék egy szavad is. Tehát:

1. "Vesztettek kb 3- 4 repülőgépet és egy tucat helikoptert." - a kérdés nyilván nem erre vonatkozott, bár ez is hazugság, csak idén vesztettek vagy 4 gépet ivánék.
A kérdés a csodás "hordozójuk" statisztikáj-ára vonatkozott. Odavitték a hajót olyan 10 repülővel, bő 1,5 hónap alatt vesztettek vagy kettőt, aztán behúzták egy kikötőbe. És persze az egésznek se értelme, se haszna nem volt (kórházakat, civileket bombázni simán tudnak a szárazföldről is), csak arcoskodtak, nagyzoltak.

2. "Nincs szükség egyelőre a PAK- FA- ra, egy dogfightban a hagyományos vadászgépek- pl. Su- 27 simán elveri az F22- t ha kikerüli a radarját a rárepülő megközelítés alatt."

Trollolo...
Egyrészt az a HA az nagybetűs, hogy a fenébe kerülné ki, ha nem lopakodó? xD
Másrészt meg elég nehezen is találná meg az F22-est dogfight-ban is, bár az a "simán elveri" csak a nagyzolós ruszki propaganda, hogy ne mondjam hazugság, mert minimum egyenrangú a 22-es, és nem a 27-essel, hanem annak a modernizált változataival (30, 33, ilyesmi).
És persze a dogfight-hoz az is kell, hogy a 22-es ne lője ki baromi messziről a Szuhojt, ami jó eséllyel megtörténne.

"Mellesleg arról is panaszkodnak az amcsik, hogy túl sok F-22 adatot összegyűjtöttek már a ruszkik Szíriában."

Az az ő hülyeségük, semmi szükség nincs ilyen konfliktusban a Raptorra...

"És még csak ki se kellett lőniük egy db S- 400 rakétát sem, hogy létrehozzák a Killary és Husszein Obama által követelt NO FLY zónát..."

Ez meg nettó hallucinálás lehet, más értelme nem nagyon van. (A főnökeid megmondták azt is, hogy trumplit kell tolni?)

Éhesló 2018.06.18. 17:57:53

@czerka: szerintem nem izrael és az általa támogatott vicces névvariációkon nyomuló iszlám szélsőségesek uralják Szíriát és az oroszok támaszpontjait, Irán, a Hezbollah és a Hamasz pedig erősebb és felkészültebb, mint valaha.

Tehát, amikor azt hazudod, hogy a zsidók (a nagy és az ölebe) nincsenek megállítva Szíriában, hazudsz.

Elképesztő vereségeket szenvedtek el, ők és a fejlevágó pártfogoltjaik is, még akkor is, ha - bármiféle ensz felhatalmazás és a legitim szír qrmány hozzájárulása nélküli - a szíriai agressziójuknak még nincs vége.

@kolompar lole 1113: A ki, kit, mikor, hol bombáz le, fog el, ejt túszul kérdésében dezinformált vagy és a zsidó média maszlagát hasbarázod ide.
A hazai iszonyok kapcsán is félre vagy tájékoztatva, vagy hazudsz.
Demokrácia van, köztársaság és épp most kentük el a pofátokat sokadjára szabad választásokon 2006 óta.
Nem kicsit, nagyon.
A te segged lehet kilóg, én nem kilógó seggű embereket látok sehol, még demszki kedvenceinek is fedve van a valaga a szaros/hugyos göncükkel az aluljárók mélyén.

Az usa mára a második proxiháborúját bukja el a ruszkik ellen, mert előbb Ukrajnában kenték el a pofájukat, majd most a Közel-Keleten is.

A világgazdaság súlypontja Keletre vándorolt, trump kereskedelmi háboróba kezd a bezuhanó és adósságba fulladó usa gazdaság megmentésére, az ek. a szétesés határán a PIGS megoldhatatlan adóssághegyeivel, miközben a migránsügybe fulladva bukik merkel is lassan.

Az erő és a jövő Keleten van, hazudjon bármit a zsidó média.

Az olajdollárnak lassan vége, a jüan, az euro és a rubel veszi át a szerepét.
süti beállítások módosítása