Ember alkotta pokol: SZÍRIA

Megérte az Egyesült Államoknak a szíriai katonai beavatkozás?

2018. július 19. 15:00 - EXTREMEEDITION

obamaasagainstisis_header.jpg

Négy éve az irakot fénysebességgel térdre kényszerítő Iszlám Állam a szír - iraki határt átlépve folytatta hadjáratát, legyőzve minden szembeszegülő frakciót. A brutális atrocitások és egyre nagyobb térnyerés megfékezése érdekében Barack Obama 2014.szeptember.10-én bejelentette az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció ISIS ellenes légicsapásait, mely aktív katonai támogatás éveket követően - ugyan már más elnök vezényletével - de még mindig jelen van a régióban.

differentator_output_v2.png

Az előző részben Oroszország szempontjából lett megvizsgálva a kérdés. ITT elolvashatod.


Megérte az Egyesült Államoknak a szíriai katonai beavatkozás?


Gazdaságilag


Az Egyesült Államok a 2014-es fiskális évben közel 6 milliárd dollárt égetett el Szíriában. Ez az évek múlásával és az egyre intenzívebb harcok eredményeképpen - ahogy az lenni szokott a háborús térségbe "beragadó" szereplők esetében - drasztikusan megemelkedett, egész pontosan 16 milliárd dollárra négy év alatt. Egyébként ez a kiadás az afganisztáni éves jelenlétének csak a töredéke, de akkor is az adófizetők pénzéről van szó. Jelen állás szerint a 2019-es évre tovább növelik a katonai és segélyezési keretet, megközelítve a 17 milliárd USD-t is. Összehasonlításképp az Egyesült Államok 2018-as büdzséjében a teljes amerikai mezőgazdaságra betervezett összeg megközelítőleg 17 milliárd (érdekességképpen a teljes Védelmi Minisztérium (DOD) 574 milliárdból gazdálkodhat).

Természetesen a csillagászati katonai kiadások teljesen megszokottak az Atlanti-óceán túlfelén, azonban ezek észszerűsége és hatékonysága már igen erősen megkérdőjelezhető, melyre jó példa a 2017-es Shayrat Katonai reptér ellen kilőtt 59 Tomahawk rakéta, mely csapás stratégiai eredménye egyenlő volt a nullával, viszont PR megmozdulásnak első rangú volt, csak éppen 110 millió dolláros költségen.

Nyilván a kiadás oldallal szemben a bevételek listája is igencsak tetemes. A szír kormányellenes erőket közvetlenül hadifelszereléssel (és pénzzel) támogató Öböl-menti országok részére (KSA teljes fegyverimport 61%-a kizárólag amerikai forrásból érkezett) hatalmas mennyiségű fegyvert adott el az amerikai kormányzat. 2008-ban még 6,8 milliárd dollárt tett ki a teljes USA fegyver-export, 2017-re sikerült feltornászni ezt a számot 12 milliárd fölé. Azt semmiképp sem szabad elfelejteni, hogy az amerikai gazdaság egyik legerősebb mozgatórugója az állandó háborúskodás és fegyverkereskedelem, de ez az oroszoknál, a kínaiaknál és sok más ország esetében is hasonlóképpen van, még ha esetenként közvetve is.

syria-qatar-pipeline-4-iran-iraq-syria-pipeline1.jpg

A két tervezett földgáz-vezeték. Mindkettő Szírián keresztül haladt volna (Kép forrása: middleeastobserver.org) 

Jogosan merül fel minden közel-keleti térség esetében, hogy mi is a helyzet a kőolaj / földgáz készletekkel, nem-e pusztán az értékes nyersanyagforrásért vannak jelen az amerikaiak. Természetesen ez a perspektíva egyesek számára konteó, mások számára meg éppen ennek ellenkezője. Európa mint ismert rendkívül függ az orosz földgáztól, mely az állami Gazprom-on keresztül érkezik. Ennek a függésnek a csökkentését már 2014-ben is nyíltan kijelentette Obama, mikor az ukrajnai konfliktus teljes erővel tombolt. Ezen cél eléréséhez a hírhedt Katar-Törökország vezetéket szánták, mely Szírián is keresztül haladt volna. Az ellenterv iráni vezetékkel együtt a katari tervek is dugába dőltek az Arab Tavasz és az erre ráépült polgárháború miatt egyre inkább összeroppanó állam miatt. Az Assad-ellenes erők fő támogatói az Öböl-menti országok, mint Katar, Szaúd-Arábia és társaik, így az biztosra vehető forgatókönyv, hogy az Ba'athista rezsim bukása esetén előbb-utóbb megépült volna az áhított gázvezeték valamilyen formában (most tekintsünk el az időközben kialakult katari konfliktusról). A regnáló szír kormány megbuktatása az Erdogan vezette törököknek is jól jött volna, mely mint transzfer-ország, hatalmas bevételeket szedhetne a rajtuk keresztülfutó gázból, illetve ők is függetlenedhetnének az oroszoktól.


Geopolitikailag



A WikiLeaks által kiszivárogtatott dokumentumok alapján az amerikai kormányzat 2006 óta folyamatosan pénzelt különféle szír kormányellenes erőket és megmozdulásokat, bízva abban, hogy sikeresen destabilizálják a rendszert, így csökkentve a szírek által közvetlen ellenségnek tekintett Izraelre és az egész térségre rakodó nyomást, ideális esetben egy amerika-barát kormányzó erőt juttatva hatalomra. Az Egyesült Államok nagyon régóta jelen van a térségben és talán nem túlzás kijelenteni, hogy - ugyan hatalmas kiadások árán - de az USA a régió politikájának fő kormányosa. Az oroszok 2015 őszi hadba lépése igen erősen beleszólt ebbe és megindult az addig is elképesztően bonyolult proxy-háború egy új szintje: az amerikaik lebombázták a szír Köztársasági Gárda egységeit Deir ez-Zornál, lelőttek egy veszélyesnek ítélt szír vadászgépet az SDF területének határán, száznál is több Wagner PMC-s orosz zsoldost öltek meg légicsapással. Ezzel szemben az oroszok a nyugat által támogatott "mérsékelt" felkelőket tizedelték. A civil-veszteségekre természetesen egyik fél se figyelt oda (Raqqa, Aleppó, stb). 

Az évek óta tartó kötélhúzás a konfliktus vége felé nem ad egyértelmű képet a geopolitikai erőviszonyokról:

  • az Egyesült Államok nem érte el az elsődlegesen kitűzött célját és nem tudta leváltani a szír kormányt dollármilliárdok árán sem, viszont az SDF által közvetlenül jelen van Szíriában
  • az oroszok ugyan megmentették Assad elnököt és kormányát, de az ország legjelentősebb kőolaj és földgáz-mezőit (illetve az Eufrátesztől keletre mindent) már az USA által támogatott SDF birtokolja és nekik eszük ágában sincs lemondani ezekről 

Nem titok, hogy Obamához hasonlóan Trump is ki akar vonulni Szíriából, mivel így, hogy az ISIS elvesztette területei jelentős részét, nem maradt sok teendőjük. Ennek az első jele a "mérsékelt" kormányellenes lázadók támogatásának teljes leállítása, mely nem kizárólag pénzügyi és hadianyag téren jelentkezett rövid időn belül, hanem az amúgy sem fényes moráljukat is lerombolta a még mindmáig ellenálló erőknek. Így eshetett meg, hogy a déli Daraa kormányzóságot pár hét alatt bedarálták a szír kormányerők, jelentősebb ellenállás nélkül (főként kapituláltak az ellenállók).

mc-cain-rebels_2577322b.jpg

John McCain 2013.májusban meglátogatta a Free Syrian Army kormányellenes lázadó erőket (Kép forrása: telegraph.co.uk)

Az biztosra vehető, hogy amennyiben az amerikaiak kivonulnak katonailag a térségből, gondoskodnak arról, hogy a befolyásuk ne csökkenjen ezáltal. A kurdok megbízható eszköznek bizonyultak az Iszlám Állam ellen valamint blokkolni a szír kormány terjeszkedését az Eufrátesz túlpartján. A probléma a (NATO-tag) Törökország - kurd ellentétek miatt bonyolult igazán, hiszen mindkét fél élvezi az amerikaiak támogatását. A régió stabilizálásához elengedhetetlen egy kormányzóképes erő jelenléte, de hogy ez miként fog megvalósulni a több részre szakadt országban az megjósolhatatlan.  


Katonailag


Az oroszokkal ellentétben - akik 200 tesztelt fegyverről beszéltek legutóbb - az amerikai kormányzat elsődlegesen a már jól bevált haditechnikákat vetette be az Operation Inherent Resolve keretében, a jelenlegi csúcsot képviselő F-35-ösöket az USAAF nem alkalmazta (Izrael is csak egyszeri alkalommal). A B-1 Lancer rengeteg bevetést teljesített Szíriában, jelentős veszteségeket okozva az Iszlám Államnak.

b-1-banks.jpg

B-1 Lancer szuperszonikus bombázó Szíria felett (2015, U.S. Air Force)

Egyes nem megerősített források szerint a kurd erők az ISIS elleni harcban kaptak pár FGM-148 Javelin szállítmányt (harckocsikat nem), mivel az Iraki Hadseregtől az Iszlám Állam rengeteg amerikai felszerelést szerezett - köztük M1 Abrams harckocsikat is - ez akár valós információ is lehet. Tomahawk rakéták tucatjaival támadták a dzsihádistákat (illetve a szír kormányt két ízben), valamint F-15, F-16, F/A-18, F-22, A-10 és persze a B-52-es bombázó is tiszteletét tette párszor a régióban. Személyi veszteségeket tekintve hivatalosan 60 fő, ebből 14 bevetés közben hunyt el. 

Az amúgy is csúcsra járatott amerikai fegyvereladásokat tovább fokozta, a negyedével megugró eladások 49%-a egyenesen megy a Közel-Keletre, főleg Szíriába, Irakba és a most is tomboló jemeni konfliktusba.

 

TL;DR:

 

  • Az Egyesült Államok hatalmas mennyiségű pénzt égetett el katonai célokra a térségben
  • Az elhúzódó és egyre mélyülő háború tovább pörgeti a fegyverexportot, mely a kezdeti évekhez képest megtöbbszöröződött
  • Assad és a szír kormány leváltása nem sikerült. Ennek ellenére még hosszú ideig jelen lesznek a régióban, még ha csak közvetve is kivonulás esetén
  • Előbb-utóbb döntenie kell amerikának, hogy a kurdokat vagy az egyébként értékesebb törököket kívánja pozícióba hozni (észak és kelet) Szíriában hosszú távon
  • A megbízható és jó hatékonysággal rendelkező haditechnikákat vetették be, az USA fegyveres erőinek nem volt szempont a fegyvertesztelés, szemben az oroszokkal

 
Felhasznált források:

  • https://qz.com/1249186/donald-trumps-missile-threats-to-russia-and-syria-are-backed-by-military-budget-growth/
  • https://www.whitehouse.gov/wp-content/uploads/2018/07/19msr.pdf
  • https://www.theguardian.com/world/2018/mar/12/nearly-half-of-us-arms-exports-go-to-the-middle-east
  • https://www.news.com.au/world/middle-east/is-the-fight-over-a-gas-pipeline-fuelling-the-worlds-bloodiest-conflict/news-story/74efcba9554c10bd35e280b63a9afb74
  • https://www.newsweek.com/us-arms-sales-explode-giving-more-weapons-wars-middle-east-841460
  • https://www.timesofisrael.com/russia-tested-over-200-new-weapons-in-syria-mp/

 

--EX

 

differentator_output_bottomv4.png

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://manmadehell.blog.hu/api/trackback/id/tr8114050302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2018.07.20. 12:12:24

Az biztos volt, hogy az oroszok nem engedik el az egyetlen haditengerészeti kikötőjüket, tehát hiába izmozik az USA Szíriában Assad (vagy Aszad) rendszere ellen, Putyin legalább annyira eltökélt az ellenkező irányban.
Már csak az a kérdés, válalják-e közvetlen fegyveres konfliktus kockázatát egymással.
Nyilván nem.

czerka 2018.07.20. 12:32:22

Szíriában teljes vereségét szenvedett az USA. Nem katonailag, hanem erkölcsileg. Mert olyan iszlamistákat támogatott, akik vállalhatatlanok, ugyanakkor a törökökkel szemben nem védte meg igazán a térség talán egyetlen vállalható csoportját, a kurdokat.
Amerikának ha Aszad megbuktatása nem is sikerült, ha Szíriát felosztották volna egy alavita nyugati, egy kurd északi és egy szunnita nyugati részre, az már siker lett volna. Mára ez a terv is kútba esett.
Közben a NATO második legnagyobb hadseregével rendelkező törököknél puccs volt és diktatúra épült. Ugyanakkor Erdogan a "szíriai" "menekültekkel" zsarolhatja Európát, amit pont a szíriai vérfürdőre hivatkozva árasztott el fél Afrika és Törökországtól Bangladesig fél Ázsia migránsokkal.
Irán szépen kiépíti az infrastruktúráját Szíriában, Izrael is egyre szélsőségesebb iranyba tolódik ezáltal.
Nem kellett volna belekezdeni az egészbe.
Ellövöldöztek több száz TOW rakétát a felkelők, bár ezen már a szavatossági idejük végén járhattak, így annyira nem fáj az elvesztésük.
Oroszországot is megviselte anyagilag a szíriai kaland.
Végülis a konfliktusban legkevésbé érdekelt Európa lett a legnagyobb vesztes, mert több millió álszír masírozott be a kontinensre, akiket soha az életben nem fognak tudni eltávolítani onnan.

nemecsekerno_007 2018.07.20. 12:49:17

Európa szívta meg, kíváncsi vagyok mit fogunk csinálni. Az egész mediterrán térség, É-Afrika az Eu érdekszférája (lenne) ideje volna elkezdeni megtanulni nagyhatalomként viselkedni. Ez persze nem fog menni a '68-as diáktüntik polkorrektségben megőszült vezetőivel :)

Grand Prix 1800 2018.07.20. 13:11:44

Itt valami tévedés lesz.

Az Egyesült Államok és Izrael azért hozták létre az ISIS-t, és azért robbantották ki a szíriai polgárháborút, hogy megdöntsék az Irán-barát szíriai kormányt.
Ennek érdekében még John McCain amerikai szenátor is tárgyalt az ISIS vezetőivel Szíriában.

Ez az aljas terv végül megbukott, mert Oroszország szerencsére nem engedte hogy az ISIS győzzön, így az Amerikát uraló nemzetközi zsidó pénzhatalom az amerikai gój adófizetők terhére tetemes összegű pénzt pazarolt el kalandorakciójára, sikertelenül.

Normális országokban ilyenkor felelősségre szokták vonni a felelősöket, ám Amerika nem ilyen ország.

czerka 2018.07.20. 13:18:32

@nemecsekerno_007: az a baj, hogy Európa is csak szart tudott kavarni a mediterrán térségben. Líbiában is csak azért csináltak egy polgarháborút, mert Gaddafi elfecsegte, hogy Sarkozyt horribilis pénzekkel támogatta.
Ilyen rövidtávú sérelmek és érdekek mentén akcióztak a franciák ott. Megölték Gaddafit, aki addig védte Európa hátsó felét az afrikaiaktól.
Líbia és Szíria pont két viszonylag élhető ország volt a térségben.
Ugyanakkor Törökország seggét fényesre nyalják Washingtonban és Európában is, pedig nem sokkal barátibb, mint a háború előtti Szíria vagy Líbia volt.

Kánikula 2018.07.20. 13:35:02

Ahová az USA vagy az oroszok/szovjetek betették a lábukat "segítő" szándékkal abból még nem sok jó született.

Európa szívott nagyott azzal, hogy távol (akart) maradni az egésztől és csak a szegény menekülteken akart segíteni.

A segítség következménye 100 ezres nagyságrendben érkező, ismeretlen eredetű migráns és több ezer halott akik a "hívószóra" neki indultak és valahol a tengerbe fulladtak úton Görögországba.

A migránsokat nem Sorosnak hanem Aszadnak, oroszoknak és az amiknak köszönhetjük. A líbiai beavatkozásról már ne is beszéljünk. (mondjuk Khadafi is elb*szta a dolgokat, mikor elbízta magát, hogy a nyugattal pózol akkor már neki mindent lehet)

nts 2018.07.20. 13:51:19

Elfelejtetted megemlíteni, hogy Észak-Szíriában több tízezer állig felfegyverzett szélsőséges van. Mi lesz velük? Ha Putyin el tudja érni a törököknél, hogy a kormányerők kiostromolják őket onnan, akkor hová fognak menni? Ha a konfliktus befagy, ott fogják leélni az életüket? Kizárt, főleg úgy, hogy az ellenőrzésük alatt tartott terület egyre jobban hasonlít Afganisztánra (víz, áram stb hiánya, egymással is rivalizáló csoportok).

m.t. 2018.07.20. 14:31:41

@nemecsekerno_007:
Majd ha lesz politikai unio es kozos hadsareg, AKA Europai Egyesult Allamok, akkor esetleg...
Pont a magukat legtokosebbnek lattatni akaro vezetok kampanyolnak a leginkabb ez ellen. Lehet azert, mert egytol egyik szovjet/CIA teglak?
süti beállítások módosítása