Ember alkotta pokol: SZÍRIA

A Szíria elleni amerikai csapásmérés margójára

2018. április 14. 20:00 - EXTREMEEDITION

damascusunderattack.jpg

Damaszkusz (2018.04.14, Hassan Ammar / AP)

 

A Szíria elleni amerikai csapásmérés margójára

 

2018.04.14-én magyar idő szerint hajnali 4 órakkor Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy a Douma elleni gáztámadásért Bashar al-Assadot és kormányát tekinti felelősnek, ezért a francia és angol légierővel kiegészítve csapást mérnek a biológiai fegyverekkel kapcsolatos szír létesítmények ellen. Ehhez bevetettek:

  • ~80 Tomahawk rakétát indítottak 4 amerikai rombolóról
  • egy francia fregatt három rakétát
  • 2 B-1 Lancer szupszonikus bombázó 19 levegő-föld rakétát
  • brit Tornado és Typhoon képek 8 rakétát
  • francia Rafales és Mirages 9 SCALP rakétát

A csapásban a jelentések szerint 3 civil sérült meg és nem megerősített hírek alapján 4 halálos áldozat követte a támadást. A célpontok a damaszkuszi Barzah Kutató Központ, a Him Shinshar Vegyifegyver raktár Homs-ban (ez egyben a Hezbollah helyi főhadiszállása is egyben), illetve a damszkuszi reptér volt.

 

Lényeges eltérések olvashatóak a még a levegőben lelőtt Tomahawk-rakétákkal kapcsolatban. A Pentagon szerint valamennyi kilőtt rakéta célt ért, a szír kormány szerint a Pantsir-S1-es és S-200-as légvédelmi rendszerek legalább a felét lelőtték, az oroszok szerint mégtöbbet. A felvételek szerint a damaszkusz légterében legalább 6-10 Tomahawk rakétát sikeresen leszedtek a légvédelmi rendszerek.

Ami biztosra vehető, hogy a csapásmérés a két szélsőséges véglet között valahol félúton helyezkedik el: jóval erőteljesebb csapás-sorozat volt mint a tavalyi Shayrat rakéta támadás, azonban nem volt a támadás célja az Assad-kormány megdöntése vagy katonai meggyengítése, gyakorlatilag Trump is beismerte ezáltal, hogy a regnáló kormány eltávolítását már nem tekinti opciónak. A támadás mértékéről a hírek szerint az utóbbi napokban hatalmas viták voltak John Bolton az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója és Jim Mattis amerikai védelmi miniszter között.

barzeh.JPGA Barzeh Kutató Központ maradványai (RT)

Az amerikai-oldal támogatói jelentős részt ismét csak "jelzésértékű csapásmérésről" vélekednek, míg az oroszpárti közvélemény az oroszok passzivitása miatt elégedetlenek, pedig még márciusban Valery Gerasimov - orosz vezérkari főnök - kijelentette, hogy az oroszok csak akkor fognak ellentámadást indítani, ha a szíriában állomásozó egységeiket támadás éri, de abban mindenki egyetért, hogy ennek az eseménynek is inkább nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Katonailag. Mivel egyre inkább úgy tűnik, hogy az elsődleges támadás mégis inkább az oroszok ellen irányult, csak éppen a már évek óta húzodó információs háborúban.

A szír polgárháborúval nem igazán foglalkozó népesség a tömegmédia elsődleges fogyasztóit teszi ki és számukra úgy lett lekommunikálva az egész doumai gáztámadás és az azt követő nemzetközi kötélhúzás napokon át, miszerint az oroszok kijelentették, hogy egy esetleges Szíria ellen irányuló támadást akkor is orosz ellentámadás fog követni, ha a támadás célpontjai csak és kizárólag a szírek lesznek. Mivel ez nem következett be és arról az MSM (mainstream media / tömegmédia) hallgatott az olyan részletek kiemeléséről, mint az orosz vezérkari főnök nyilatkozata, a nyugati közvélemény szemében az elmaradt orosz támadás egyet jelent: A korábbi igéretével szemben Oroszország nem merte megvédeni fegyverrel a szövetségesét, azaz Oroszország gyenge. Persze ehhez az egészhez hozzájárult az is, hogy minnél jobban az előtérbe kerül a szíriai helyzet, annál inkább a háttérbe szorulnak a Trump körüli botrányok.

Lényeges szempont, hogy az orosz-barát térségekben is erőteljesen befolyásolhatja Oroszország és Putyin megítélését a támadásokra adott reagálás elmaradása. Azt mondani se kell, hogy egy, a szövetségesüket megvédeni nem tudó / akaró ország milyen hatalmas reputáció-vesztést jelent a nemzetközi porondon.

 

 

TL;DR:

 

  • Katonailag nem történt semmi lényeges, nem érte támadás az SAA egységeit, bázisait, ők jelenleg Yarmouk kerület felé mennek, hogy felszámolják az utolsó ISIS / lázadók által uralt városnegyedet Damaszkuszban.
  • Diplomáciai szempontból mindenki tisztában van azzal, hogy a tavalyihoz képest sokkal erőteljesebb csapás továbbra is csak jelzésértékű volt. A Szírián belüli erőviszonyok megváltoztatása vagy a fegyveres eszkaláció Oroszországgal nem cél.
  • A közvélemény szempontjából Oroszoroszág hatalmas vereséget szenvedett, gyengének és megbízhatatlannak látszódik, hála a nyugati világ - oroszokéhoz nagyon hasonló -  dezinformácós ténykedésének.

 

Felhasznált források:

  • https://twitter.com/Phil_Mattingly/status/985152522842144770
  • https://www.aljazeera.com/news/2018/04/russia-threatens-shoot-missiles-fired-syria-180411075522744.html
  • https://www.rt.com/news/424159-syria-science-center-targeted/
  • https://www.reddit.com/r/syriancivilwar/comments/8c6pqm/opinion_assessment_of_the_last_night_and_current/
  • https://www.zerohedge.com/news/2018-04-12/bolton-and-mattis-feud-over-syria-strike-assad-evacuates-weapons
  • https://edition.cnn.com/2018/04/13/politics/trump-mattis-syria-policy/index.html
  • https://sana.sy/en/?p=134359

 

--EX

 

differentator_output_bottomv4.png

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://manmadehell.blog.hu/api/trackback/id/tr1513834842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

project640 2018.05.10. 14:23:05

A mai magyar politikának köszönhetően megy egyfajta orosz re-nosztalgia, ami egyben azt is jelenti, hogy az oroszok a 'tökösek', a 'szarakodó' nyugattal szemben Szíria esetében. És azt is jelenti, hogy az oroszok, ŐK, profik - a dilettáns, analfabéta nyugattal szemben. Nem, nem akarom a nyugatot mosdatni (főleg, ami Líbiában történt), nem akarom az oroszokat teljesen lehordani, DE .... az oroszok hiába költenek évre-évre többet katonai kiadásaikra, annak technikai színvonala, hadrafoghatósága, harcképesssége töredéke az USA haderejének. Szóval visszatérve a fenti cikkre, egészen komolytalan (, ahogy több munkatársam gondolta) annak gondolata, hogy az USA, UK, France által kilőtt 5. generációs robotrepülőgépek több, mint felét simán lelőtték az oroszok. Meg merném kockáztatni, hogy a támadó robot-repülőgépek egy részét még csak fel sem derítették. Az, hogy az orosz propaganda naponta elharsogja, hogy milyen támadó/védelmi potenciáljuk van, az még nem azt jelenti, hogy az úgy is van. Tény, hogy az orosz haderő Grúzia óta sokat fejlődött mind technikai, mind organizációs szinten, de az USA hadi potenciáljával össze sem mérhető. Márcsak azért sem, mert az USA hadereje több pénzt nyel el, mind a világ összes országa együttvéve ... és a matematika kemény dolog.
süti beállítások módosítása